Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir?
24 Haziran 2024

Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Özünün Faydaları

Keçiboynuzu, çok eski yıllardan bugüne dek tıbbi amaçlı kullanılan önemli ve şifalı besin maddeleri arasında yer almaktadır. Fasulye ve bezelye ailesine dahil olan keçiboynuzu, Akdeniz Bölgesi'nde yetişen çiçekli çalı şeklinde bir ağacın meyvesidir. Kahverengi kalın kabuklu, gövdesi kalın ve oldukça sağlam dallara sahiptir. Keçiboynuzu meyvesi tıpkı bakla biçimindedir. Başlangıçta yeşil, olgunluk aşamasında kahverengi ve tam olarak olgunlaştığında siyaha yakın bir renk alır.

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde bol miktarda lif barındıran keçiboynuzu özü, kolesterol için oldukça faydalıdır. Düzenli olarak bir ay boyunca tüketildiğinde kanda kötü kolesterol oranını azaltır. Ayrıca, içeriğinde bulunan farklı polifenoller kolesterol üzerinde olumlu etki sağlar.
  • Mineral ve vitaminler bakımından da oldukça zengin bir kaynak olan keçiboynuzu özü, folik asit, bakır, mangan, niasin, potasyum, E vitamini ve diyet lifi için mükemmel bir besin maddesidir. Keçiboynuzu özü, aktar ve eczanelerden kolaylıkla temin edilebilir.
  • İçeriğinde barındırdığı diyet lifi sayesinde sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili bir besindir. Sindirim sisteminin fonksiyonel olarak çalışmasına yardımcı olurken, bağırsak hareketlerini düzenler. Mide suyu üzerinde de olumlu etkileri vardır. İshal için alternatif tedavi olarak keçiboynuzu özünden yararlanılabilir.
  • Keçiboynuzu özü, içindeki diyet lifi sayesinde tokluk hissini artırarak uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu özelliğiyle kilo vermeye yardımcı ürün olarak kullanılabilir. Bağırsaklar üzerinde sağladığı olumlu etki yine kilo vermek için faydalıdır.
  • Keçiboynuzu özü, içinde azımsanamayacak oranda bulunan polifenoller ile antioksidan etki yaratır. Bu özelliğiyle kanserle mücadele aşamasında keçiboynuzu özünden yararlanılabilir.
  • Kardiyovasküler hastalıklar için yine keçiboynuzu özünden yararlanmak mümkündür. Kalp krizi, felç, hipertansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için düzenli tüketilebilir.
  • Keçiboynuzu özünün faydaları arasında en önemlilerinden biri de kemik sağlığı üzerinde yarattığı olumlu etkidir. Günlük olarak kalsiyum gereksinimi keçiboynuzu özü tarafından fazlasıyla karşılanabilir. Ayrıca, kemik gelişimine katkıda bulunan diğer vitaminler ve mineraller bakımından da zengin içeriğe sahip olduğundan kemiklerin güçlenmesi ve hastalıklara karşı korunması için fayda sağlar.
  • Vücuttaki enfeksiyon ve enfeksiyon hastalıkları için de oldukça faydalı bir besin maddesi olan keçiboynuzu özü, antibakteriyel etkiye sahiptir. Özellikle mide enfeksiyonlarına karşı keçiboynuzu özünden yararlanılabilir.
  • Keçiboynuzu özü, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Kan şekerini düzenlemek adına keçiboynuzu özü tüketilebilir. Yaklaşık olarak 10 gram keçiboynuzu özü, günlük lif gereksiniminin ortalama olarak %40'ını karşılar. Lif, kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
  • Mide problemleri için keçiboynuzu özünden faydalanılabilir. Özellikle ishal benzeri mide problemi yaşayan kişiler alternatif olarak tercih ederek bu sorunla mücadele edebilir. Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Ufak çocuklar ve yetişkinlerde gelişen ishal tedavisinde kullanılması uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
  • Mükemmel bir antioksidan kaynağı olan keçiboynuzu özü, yaşlanmaya bağlı belirtilerin önlenmesini sağlar. Serbest radikallerle mücadele etme oranını artırır.
  • Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yoluna bağlı olarak gelişen hastalıklar üzerinde de olumlu etki yaratan keçiboynuzu özü, bu tür hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Kansızlık, öksürük gibi rahatsızlıklarda keçiboynuzu özü düzenli tüketilebilir.
  • Çocuk felci ve osteoporoz ile mücadele etmek adına keçiboynuzu özü kullanılabilir.
  • Saç ve cilt sağlığı için de tercih edilebilecek besin maddelerinden biridir. İçeriğinde yer alan E vitamini sayesinde cilt kırışıklıkları ve ciltte oluşan diğer hasarlara karşı iyi gelir. Saçların sağlıklı ve güçlü bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Çikolata yerine tercih edilebilecek keçiboynuzu özü, laktoz intoleransı ve süt alerjisi bulunan kişiler için de alternatiftir. Tadı tek başına tüketildiğinde acı olabileceğinden başka gıdalarla karıştırılarak alınabilir.
  • İktidarsızlık gibi cinsel aktivite üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır. Keçiboynuzu özünün erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini artırıcı etkisi bulunmaktadır. Cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu savunulan haplar yerine keçiboynuzu özü tüketilerek bu tür sorunlarla mücadele edilebilir.
  • Keçiboynuzu özü, balgam söktürücü etkiye sahiptir. Göğsü yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır. Astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı da iyi geldiği bilinmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Limon Yağının Faydaları Nelerdir?

Limon Yağının Faydaları Nelerdir?

Ayva Hamilelikte Faydaları Nelerdir?

Ayva Hamilelikte Faydaları Nelerdir?

İğdenin Faydaları Nelerdir?

İğdenin Faydaları Nelerdir?

Faydaların Türleri Nelerdir?

Faydaların Türleri Nelerdir?

Güncel

Balmumu Faydaları Nelerdir?

Balmumu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Vitaminler ve Faydaları Nelerdir?

Vitaminler ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Sarı Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Sarı Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Masajın Faydaları Nelerdir?

Masajın Faydaları Nelerdir?

Karaca Otu Faydaları Nelerdir?

Karaca Otu Faydaları Nelerdir?

Taze Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Taze Zencefilin Faydaları Nelerdir?