Bademin Faydaları Nelerdir?
24 Haziran 2024

Bademin Faydaları Nelerdir?

Bademin Faydaları

Badem, gülgiller familyasından olan badem ağacının aynı isimle anılan yenilebilir meyveleridir. Sert bir kabuğa sahip olan meyvelerin çekirdeği yenmektedir. Bademin anavatanı Asya ülkeleri olup, sıcak iklimi sevdiği için ülkemizde de yetiştirilir. Soğuk ve rüzgârdan olumsuz etkilendiği için, bu iklim koşullarında badem ağacının verimi iyi olmaz. İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asidi, E vitamini, potasyum, kalsiyum, çinko ve bakır oranı oldukça zengindir. Bademin faydaları fazla olsa da hazmı zor olduğu için tüketiminde aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir. Badem, insülin düzeyini ayarlayan önemli bir besindir. Bu yüzden şeker hastalarının tüketmesi faydalı olur. Emzirme dönemindeki kadınlara da önerilen badem, anne sütünü artıran bir etkiye sahiptir. Badem, kuruyemiş olarak, badem yağı olarak, tatlılarda ve yemeklerde tüketilen bir besindir. Faydaları genel sağlık alanında olduğu kadar, cilt ve saç sağlığında da önemlidir. Belirli ölçülerde tüketilirse, bademin faydaları tarif edilemez. Ancak alternatif tedavide bir uzmandan destek alınarak kullanılması önerilir.


Badem Kolesterolü Dengeler: Bademin kolesterolü dengeleme, iyi ve kötü kolesterolü uygun seviyelerde tutma özelliği vardır. Bu nedenle kolesterol yüksekliği sebebiyle ortaya çıkabilecek başta damar sertliği olmak üzere diğer hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

Badem Beyin İşlevlerine Faydalıdır: Beyin sağlığı için bademin içerdiği bileşenler çok faydalıdır. Her yaştan kişiye önerilen bademin gün içinde 6-8 adet tüketilmesi sayesinde beyinle alakalı olan demans, Alzheimer gibi hastalıklardan korunma sağlanabilir.

Badem Kemik Sağlığını Korur: Kemiklerin sağlıklı olması için fosfor önemli bir mineraldir. Badem, içerdiği fosfor seviyesiyle kemik sağlığınızı korumada faydalıdır. Özellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik ağrılarının azaltılması ve diş sağlığı gibi konularda bademin faydaları önemlidir. Uzmanlar, bademin düzenli tüketilmesi halinde, kemiklerin daha uzun yıllar sorunsuzca işlevini yerine getirebileceğini belirtirler.

Badem Kalp Sağlığında Önemli Bir Besindir: İçerdiği doymamış yağlar, protein ve potasyum sayesinde faydalı etkileri olan badem, kalp sağlığınızı korumak için tüketilmelidir. Ayrıca zengin E vitamini içeriğiyle antioksidan etkisi olan, folik asit ve magnezyum içeriği bulunan badem, kalp hastalıklarından korunmanızı sağlar, damarlarda leke oluşmasını engeller. Omega-3 içeriği sayesinde kalp damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bağışıklık Sisteminiz İçin Badem Tüketin: Badem, zengin alkali içeriğiyle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza destek olur. Alkali içeriğiyle vücudunuzdaki zararlı maddeleri dışarıya atmak oldukça kolay olur. Bu sayede hastalık etkenlerinden korunmanız daha kolaydır.

Badem Cildinizin Dostudur: Bademin faydaları cildinize de yansır. Cildin nemlendirilmesi ve temizlenmesi, badem içeriğine sahip olan ürünlerle yapılabilir. Günümüzde badem içeren kozmetik ürünler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Badem yağı ve badem sütü içeren ürünlerle cildinizi koruma altına alabilirsiniz. Cildin onarımında bu ürünlerin faydası oldukça fazladır. Ciltte kırışıklık oluşmasını erteleyen bu ürünlerle yaşlanmayı geciktirebilirsiniz.

Badem Enerji Vericidir: Bakır, manganez ve riboflavin içeren badem tüketildiği zaman enerji verici etkisinden faydalanabilirsiniz. Daha aktif bir yaşamı olan kişilerin badem tüketmesi tavsiye edilir. Üzerinizdeki miskinliği bademle atma şansına sahip olursunuz.

Badem Kabızlık Düşmanıdır: Badem, lif içeriğiyle kabızlığı önler. Sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını isterseniz badem tüketebilir, badem yağından faydalanabilirsiniz. Kabızlık sorunu olanlar gün içinde 5-6 tane badem yediklerinde bu sorundan kurtulabilirler.

Badem Şeker Hastalarına Faydalıdır: Yemek yedikten sonra badem yerseniz, insülin ve glikoz düzeyleri dengelenir. Bu sayede kan şekeri seviyesi de dengede tutulur. Şeker hastaları aşırıya kaçmadan bu yöntemi kullanabilir.

Badem Kanser Riskini Azaltır: Bademin yeteri kadar diyet lifi içermesi sayesinde kolon kanseri riski azalır.

Bademin faydaları bunlarla sınırlı kalmaz. Kadınların adet dönemi sıkıntılarını önlemede, gebelikteki çinko ihtiyacını karşılamada, tat almanızı sağlamada, sinirsel gerginliği önlemede, iştah bastırmada, yorgunluğun azaltılmasında, idrar yolu iltihaplarının tedavisinde badem önemli bir destektir. Bademin acı olan türü ise saçlarınızın sağlıklı olmasında, cilt bakımında, göğse oluşan ağrıların azaltılmasında, hamilelikteki karın ve göğüs çatlaklarının önlenmesinde faydalı etkilere sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Susamın Faydaları Nelerdir?

Susamın Faydaları Nelerdir?

Maydanoz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Maydanoz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Palamutun Faydaları Nelerdir?

Palamutun Faydaları Nelerdir?

Lavanta Çayı Faydaları Nelerdir?

Lavanta Çayı Faydaları Nelerdir?

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karadut Şurubu Faydaları Nelerdir?

Karadut Şurubu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sirkenin Yüze Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Yüze Faydaları Nelerdir?

Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Gano Excel Faydaları Nelerdir?

Gano Excel Faydaları Nelerdir?

Ağlamanın Faydaları Nelerdir?

Ağlamanın Faydaları Nelerdir?

Kantaron Faydaları Nelerdir?

Kantaron Faydaları Nelerdir?

Börülcenin Faydaları Nelerdir?

Börülcenin Faydaları Nelerdir?