Limon Suyunun Faydaları
Limon, sıcak iklimlerin bitkisi olup mis kokulu çiçekleri ve meyvesiyle turunçgillerin en önemli üyelerinden biridir. C vitamini denilince akla gelen ilk meyve olan limonun suyu, sayısız faydaları ile bilinir. Limon suyu olmadan bir hayat düşünmek, bu eşsiz tattın eksikliğini hissetmek, hayatı anlamsız kılabilir. Limon suyu, kabuğunda bulunan uçucu yağlar ve ekşi tadı ile özellikle suyundan faydalanmak için kullanılır. Asit olarak bilinen limon suyu, vücut için alkali özellikler taşır. Hem vitamin hem de şifa kaynağı olan limon suyunun faydalarına bir göz atalım.
Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?
Limon, market ve pazar alışverişlerinde ihtiyaç olsun ya da olmasın filelerdeki yerini alır. Çünkü bu eşsiz tatta ki meyveye ne zaman ihtiyacınız olacağını asla tahmin edemezsiniz. Yemeklerden salatalara, cilt ve saç bakımından temizliğe kadar pek çok yerde kullanılır. Limon suyu için her derde deva demek hiç de yanlış olmaz. - Limon suyunun en önemli faydalarından biri eşsiz aromasının bir lezzetlendirici olmasıdır. Limon suyu özellikle zeytinyağlı yemeklerde, her çeşit soğuk ve sıcak salatalarda, bitki çaylarında, sıcak ya da soğuk içilebilen tüm içeceklerde, hatta kek, çörek, kurabiye gibi hamur işlerinde kokusu ve aroması nedeniyle çok fazla tercih edilir. C vitamini içeriği ile tüketilen her şeye ayrı bir değer ve sağlık katar.
- Limon suyu etkili bir dezenfektan olduğundan, ciltteki sivilce ve akne gibi problemlerde cildi temizler ve bakterilerin yaşam alanlarını yok eder. Ayrıca, limon suyu yağlı ciltlerde temizleyici tonik olarak bile kullanılır. Etkin C vitamini ile cilt hücrelerine destek sağlar.
- Limon suyu doğal özelliği ile saç şekillendiricisi olarak kullanılabilir ve saça zarar vermez. Saçtaki kepeklenmeyi yok eder.
- Ağzınızı limon suyu ile çalkalayarak gargara yaptığınızda bakteri kaynaklı kokuları yok eder ve ağız hijyeni sağlar. Boğazdaki bademcik taşı gibi kötü kokuya neden olan etmenleri yok eder.
- Limon suyu gözlerde oluşan çapak, kızarıklık ve rahatsızlıklarda kullanılır. Bu, eski bir yöntemdir ve göz içindeki sarılığı yok ederek daha parlak ve net bir görüntü oluşturur.
- Hazmı son derece kolaylaştıran limon suyu, alkali yapısı ile sindirime yardımcı olur ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlar.
- İshal gibi durumlarda kullanılan limon suyunun faydası, mide içeriğini ve bağırsak hareketlerini düzenlemesinden kaynaklanır.
- Limon suyu böcek ısırıkları ve arı sokmaları gibi durumlarda zarar gören bölgeye pamuk yardımıyla uygulandığında dezenfektan etkisi gösterir ve bölgeyi temizler.
- Limon suyunun faydalarından biri de bağışıklık güçlendirici ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirici etkisidir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda direnci artırır.
- En önemli antioksidanlardan biri olan limon suyu, cilt yaşlanmasını engelleyerek ciltteki kolajen dokuyu harekete geçirir. Sağlıklı bir cildin temeli C vitaminidir. Aynı zamanda cilde ışıltı ve parlaklık verir.
- Limon suyu, karaciğer, böbrek ve safra taşlarının çözülmesinde ve dışarı atılmasında en etkili maddelerden biridir.
- Limon suyunun vücudu kanser oluşumuna ve serbest radikallere karşı koruyucu özelliği bulunur.
- Yüksek tansiyon durumlarında içilen limonlu su tansiyonu dengeleme özelliğine sahiptir.
- Limon suyunun faydalarından biri de ev, eşya, araç gereç temizliğinde ön plana çıkar. Kir, kireç, pas ve lekelenmelerde limon suyu en iyi temizleyicilerden biridir.
|
Limon suyunun faydalarını öğrendikten sonra, cilt bakımım ve sivilce problemlerim için limon suyunu kullanmaya başladım. Ancak cildimde bir yanma hissi oluştu, bu normal mi yoksa limon suyunu doğrudan kullanmak cilt için zararlı olabilir mi?
Cevap yazLimon suyunun cilt üzerindeki faydaları oldukça bilinen bir gerçektir ancak doğrudan kullanıldığında ciltte yanma hissi oluşturması olağan bir durumdur. Bintuğ, limon suyunun asidik yapısı cildi tahriş edebilir ve hassas ciltlerde yanma hissi yaratabilir. Bu nedenle limon suyunu doğrudan cildinize uygulamak yerine, su ile seyrelterek veya başka doğal maddelerle karıştırarak kullanmanız daha güvenli olacaktır. Eğer yanma hissi devam ederse veya cildinizde kızarıklık, tahriş gibi belirtiler oluşursa, kullanımı durdurup bir dermatologdan tavsiye almanız en doğrusu olacaktır. Cilt sağlığınız için dikkatli ve özenli olmanız önemlidir.