Propolis Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolis Faydaları

Propolis, doğada bulunan antibiyotik etkisi en güçlü bileşiklerden biridir. Arılar tarafından bitki tomurcukları ve filizlerinden toplanan, kovanda girişin, çatlak ve kırık yerlerin kapatıldığı, antibakteriyel, antioksidan, antiparazitik ve antiviral etkileri oldukça güçlü olan reçinemsi, yapışkan özellikteki propolis, mucizevi bir maddedir. Arılar bu maddeyi arka ayaklarıyla kovana taşır. Özellikle okaliptüs ağaçları, meşe, kavak, kayın ve çalılıklar propolisin toplandığı bitkilerdir. Arılar bunu arka ayaklarında kovana taşır ve diğer arıların yardımıyla boşaltır. Bu madde, kovanın dip tahtasında, giriş deliğinde ve çerçeve kenarlarında birikir. Arıların bu maddeyi biriktirme amacı, öncelikle kışın hastalıklardan ve soğuktan korunmaktır. Bunun dışında, kovanın iç yüzeyini pürüzsüz hale getirmek, peteklerin ağız kısımlarını kapatmak ve kovanda ölmüş arıların mumyalanması için kullanırlar.

Propolisin İçeriği

Propolis, 300'ün üzerinde bileşik içerir. Bu bileşikler, arı kovanlarının bulunduğu yere, iklim özelliklerine ve propolisin toplandığı zamana bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yine aynı etkilerden dolayı rengi de farklılık gösterebilir. Sarı tonlarından koyu kahverengiye kadar değişen renkte propolis vardır. Propolis, arılar tarafından kovan peteklerinin kapatılması için kullanılsa da, basit bir mumsu madde olarak görülmemelidir. Aktif bileşenlere sahip olması, antioksidanlar ve mikrop öldürücüleri içerdiğinden peteğin korunmasını sağlarken, balı ve insanları da korur.

Propolisin Fiziksel Özellikleri

Propolis, sıcaklığa bağlı olarak farklı özellikler gösterir. 60-70 derecede sıvı halde, 25-45 derecede yapışkan ve yumuşak kıvamda, 15 dereceden düşük sıcaklıklarda ise kırılgan haldedir. Suda, glikol ve etanolde belli oranda çözünen propolis, sıvı halde, tablet, pomat, saf katı, sprey, propolisli şeker, sabun gibi formatlarda satışa sunulmaktadır.


  • Propolis, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antibiyotik etkisi, başka maddelere göre yüz kat daha fazladır.
  • Antioksidatif etkisiyle en güçlü arı ürünlerinden biridir.
  • Vücut direncini artırarak, hastalık etkenlerinden korunmaya yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur.
  • Haricen kullanıldığında, ciltteki akne ve uçuk gibi oluşumların tedavisinde etkilidir.
  • Diş eti sağlığına katkıda bulunur. Diş plaklarından korunmak için propolis ekstraktı ile gargara yapılabilir.
  • Ağız içi sorunlar ve boğaz problemlerinde, gargara yoluyla veya içilerek kullanılabilir. Özellikle farenjit, bademcik iltihabı, larenjit gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
  • Bioflavonoid bakımından zengindir.
  • İltihaplı hastalıklar, ülserler ve yanıklarda tedaviye destek sağlar. Akut ve kronik kolit hastalığında koruyucu ve tedavi edici etkisi vardır. Kulak enfeksiyonları için de faydalıdır.
  • Anti-kanser etkisi bulunmuştur. Özellikle, propolis içeriğindeki caffeic asit esterlerinin bağırsakta bulunan kanserli hücrelerin büyümesini baskıladığı görülmüştür.
  • Yaraların iyileşmesinde ve hücre yenilenmesinde etkilidir. Araştırmalar, propolisin yara iyileştirme gücünün normalin dört katı olduğunu göstermiştir.
  • Bakterilerin çoğalmasını engeller, mikropları temizler, iltihabı tedavi eder, kas gevşetici etkisi vardır ve mantarlara karşı etkilidir.
  • Şampuanla karıştırılarak kullanıldığında, sağlıklı saçlara kavuşmayı sağlar ve kepek sorununu giderir.
  • Deri enfeksiyonlarına ve sedef gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ayrıca, tüberküloz için de önemli faydaları olan bir maddedir.

Bilimsel Araştırmalar ve Propolis

Propolis, çeşitli bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Özellikle kanser tedavisindeki etkisi nedeniyle propolis, önemli bir arı ürünü olarak kabul edilir. Normalde kendisi antibiyotik olmasa da, antibiyotik etkisi çok güçlü bir maddedir. İlginç olan tarafı ise bu etkisini sadece hastalıklı dokular ve enfeksiyon üzerinde göstermesidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adam Otu Faydaları Nelerdir?

Adam Otu Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Mercimek Faydaları Nelerdir?

Yeşil Mercimek Faydaları Nelerdir?

Kayısı Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kayısı Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğunun Saça Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğunun Saça Faydaları Nelerdir?

Keçi Sütü Sabunu Faydaları Nelerdir?

Keçi Sütü Sabunu Faydaları Nelerdir?

Yılan Yağı Faydaları Nelerdir?

Yılan Yağı Faydaları Nelerdir?

Güncel

Elma Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Elma Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Güncel

Hamilelikte Kayısının Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Kayısının Faydaları Nelerdir?

Güncel

Salep Faydaları Nelerdir?

Salep Faydaları Nelerdir?